Pagini

luni, 7 martie 2011

Constantin Brancusi, 135 de ani de la nastere


Constantin BrancusiIn acest an se împlinesc 135 de ani de la nasterea marelui sculptor român Constantin Brancusi, nascut la 19 Februarie 1876 în satul Hobita, judetul Gorj. Constantin Brancusi a fost ales postum membru al Academiei Române.

Figura centrala în miscarea artistica moderna, Constantin Brâncusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor, combinând simplitatea artei populare românesti cu rafinamentul avangardei pariziene.
Constantin Brancusi a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti. In 1904 a plecat la Paris, unde in 1908 avea sa ii intalneasca pe Matisse si Modigliani, devenind in scurt timp una dintre figurile principale ale curentului modernist. Pana in 1913 Brancusi era deja cunoscut pe plan international, operele sale fiind incluse in colectii importante din Statele Unite si Europa.

Constantin Brancusi SarutulDin 1908, odata cu prima versiune a Sarutului (foto stanga), opera lui Brancusi a devenit tot mai abstracta.

Dupa 1908 a renuntat definitiv la alte tehnici, preferand sa-si ciopleasca lucrarile, indiferend daca era vorba de lemn, marmura sau piatra.

In urmatorii ani Brancusi a realizat mai multe versiuni ale lucrarilor Muza adormita si Sarutul, in aceste creatii amestecand traditii romanesti, africane, egiptene, asa cum va face si pe viitor, obtinand rezultate suprinzatoare atat pentru critici, cat si pentru public.
Printesa XIn 1920 Brancusi a facut ca faima sa sa creasca printr-un adevarat scandal, dupa ce a expus la Salon o lucrare numita Printesa X (foto dreapta), a carei forma aparent falica a starnit revolta criticilor si publicului, in ciuda protestelor vehemente ale artistului.

In 1938 a terminat un impresionant monument la Targu-Jiu, orasul unde isi petrecuse o buna parte din copilarile.
 Ansamblul, alcatuit din Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului era dedicat romanilor care in 1916 reusisera sa opreasca o invazie germana.

In ultimii ani ai vietii Brancusi a fost ingrijit de doi refugiati romani, care se mutasera in apartamentul de langa atelierul sau. Pentru a-i putea desemna pe acesti ultimi prieteni mostenitori si pentru ca atelierul si lucrarile sa intre in patrimoniul Muzeului National de Arta Moderna din Paris, Brancusi a devenit cetatean francez in 1952.

Constantin Brâncuşi a murit pe data de 16 martie 1957, la ora 2 dimineaţa, iar în data de 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
Constantin Brâncuşi despre opera sa
"Il y a des imbéciles qui définissent mon œuvre comme abstraite, pourtant ce qu'ils qualifient d'abstrait est ce qu'il y a de plus réaliste, ce qui est réel n'est pas l'apparence mais l'idée, l'essence des choses.""Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esenţa lucrurilor."

ScienceLine.ro - februarie 2011

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

NECESITATEA DE CULTURA Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template