Pagini

sâmbătă, 19 februarie 2011

Testamentul Reginei Maria, indeplinit doar pe jumatate la Onesti


Testamentul Reginei Maria, indeplinit doar pe jumatate la OnestiDorintele Reginei Maria, exprimate prin intermediul Testamentului din 1933, nu s-au indeplinit in totalitate la Onesti, acolo unde nu s-a mai construit biserica pe care o vroia regina.
“Dorinta mea fierbinte ar fi fost sa înalt o biserica mica pe fostul front de la Onesti si sa înfiintez un camin cu numele meu pentru studentele de la Universitatea din Iasi, ca amintire a zilelor grele petrecute acolo în timpul marelui razboiu pentru întregirea neamului”, se precizeaza in testamentul pe care regina l-a scris cu citiva ani inainte de moartea sa.
Totusi, dupa cum ne-a spus Corneliu Cristea, presedintele filialei din Onesti a asociatiei “Cultul Eroilor”, dorinta Reginei Maria a fost partial indeplinita, atit in municipiul de pe Trotus, cit si in Bucuresti.
“Vitregiile vremurilor n-au favorizat finalizarea acestor dorinte, insa ceva tot s-a facut, in Bucuresti, unde exista o legatura strinsa cu zona Casin – Manastirea Casin – ne-a spus Corneliu Cristea.
Regina venea frecvent pe frontul de aici, care includea nu doar Onestiul, ci si comunele Oituz, Casin, Manastirea Casin si altele. A fost in zona si in iarna anilor 1916 – 1917, dar ea venea periodic aici si a fost impresionata de frumusetea acestor locuri.
Ca urmare, in pavilionul expozitional din Parcul Domeniilor din Bucuresti s-a construit, la dorinta reginei, o biserica numita Manastirea Casin, acolo unde ea se ducea anual la cimitirul eroilor.
La Onesti nu s-a facut nici o biserica cu numele ei, dar exista Complexul Monumental «Regina Maria»”. Conform primarului Emil Lemnaru, complexul ce poarta numele Reginei Maria constituie o prioritate pentru executivul onestean, iar amenajarile care se fac acolo, de citiva ani, urmeaza sa fie continuate si pe parcursul anului 2011.
Mesaj emotionant
Testamentul Reginei Maria se constituie intr-un sincer si emotionant mesaj adresat poporului roman, care a adoptat-o pe principesa venita din strainatate, cea care si-a adus contributia si la infaptuirea Romaniei Mari, alaturi de sotul ei, Regele Ferdinand.
“Abia împlinisem 17 ani, cind am venit la tine; eram tinara si nestiutoare, însa foarte mindra de tara mea de bastina, si am îmbratisat o noua nationalitate, m-am straduit sa devin o buna Românca – scrie regina, in testamentul sau. La început n-a fost usor. Eram straina, într-o tara straina, singura între straini. Dar prea putini sint aceia cari se reculeg sa cugete cit de greu este calea, pe care o Principesa straina trebuie s-o parcurga ca sa devie una cu noua tara în care a fost chemata.
Am devenit a voastra prin bucurie si prin durere. Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare: bucuria ori durerea ? – cred ca bucuria a fost mai mare, dar mai lunga a fost durerea. Nimeni nu e judecat pe drept cit traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avint: mai tirziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. Am credinta ca v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”.
Regina Maria a mai transmis romanilor si fiilor ei si indemnuri la iubire si unitate, precum si rugaminti pentru iertare. “Iert pe cei cari m-au facut sa sufar – mai scrie regina. Rog pe cei carora involuntar le-as fi gresit sa ma ierte, caci nu am voit sa fac rau nimanui”. (George MARTIN)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

NECESITATEA DE CULTURA Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template